Vrijwilligheid in mediation


27-11-2012

Mediation is vrijwillig. Een vaak gehoorde term, maar wat betekent dit nu precies? Wat is er vrijwillig? Mediation is vrijwillig op meerdere manieren. Het proces is vrijwillig, de aanwezigheid is vrijwillig en de gekozen oplossing is vrijwillig. Wat betekent dat nu eigenlijk? Betekent dit bijvoorbeeld dat het geen gevolgen heeft als ik weiger mediation te proberen? En wat als ik de mediation afkap?


Vrijwillig aanwezig zijn bij de mediator is de eerste vorm van vrijwilligheid. Een rechter heeft dwangmiddelen om te zorgen dat partijen verschijnen. Een mediator heeft dit niet. Dit betekent niet dat mediation weigeren altijd zonder gevolgen is. In arbeidszaken is een voorzichtige trend te ontdekken dat het weigeren van mediation gevolgen heeft voor de positie in een arbeidsconflict. 


Ook als je aan de tafel zit bij de mediator, zit je daar vrijwillig. Dat bekent dat je altijd de mogelijkheid hebt om de mediation af te breken. Veel mediators verlangen wel van partijen dat ze de mediation aan de mediationtafel beëindigen. Als de mediation dan wordt afgebroken, spreken partijen af om nog éénmaal bij de mediator te komen om af te ronden.


De oplossing die bereikt wordt door partijen, wordt vrijwillig aanvaardt. Dit voelt niet altijd vrijwillig, omdat de wederpartij bijvoorbeeld aangeeft dat hij anders naar de rechter stapt. De aanvaarding vrijwillig, maar de gevolgen bij afwijzing kunnen groot zijn. In de mediationovereenkomst wordt vaak afgesproken dat afspraken pas bindend zijn als ze schriftelijk gemaakt zijn. Dat betekent dat je altijd terug kan komen op beslissingen, tot het moment dat de overeenkomst getekend is.


Bedrijven maken steeds meer gebruik van een mediationclausule. Deze clausule wordt opgenomen in algemene voorwaarden, of in de overeenkomst. Zo wordt er afgesproken dat als partijen een conflict hebben, zij eerst zullen proberen dit middels mediation op te lossen. Bron: mediator.nl