Vragen stellen


17-01-2013

Open en gesloten vragen stellen kan op verschillende manieren. Vragen stellen wordt op verschillende manieren ingedeeld. Open en gesloten vragen is een manier die het antwoord in sterke mate kan beïnvloeden. Het één is niet beter dan het ander, het dient een ander doel. In het kort: wil je informatie? Kies voor een open vraag. Wil je uitsluitsel? Kies voor een gesloten vraag.


Wat is een open vraag?

Open vragen zijn vragen waar het antwoord niet vooraf bepaald is. Het begint met een vragend voornaamwoord. De belangrijkste zijn wie, wat, waar, waarom en hoe. Open vragen stellen gebruik je om informatie te verkrijgen. Je nodigt de ander uit om zijn antwoord op de vraag te vertellen. Hierdoor krijg je soms een ander antwoord dan je wellicht verwacht had. Soms hoor je krijg je veel meer informatie dan je had verwacht, of op een ander gebied. Als je open vragen moeilijk vindt, kan je bijvoorbeeld een vragenlijst maken. Hierin schrijf je de belangrijkste vragen alvast op. Zie ook Open vragen voorbeelden.


Wat is een gesloten vraag?

Een gesloten vraag heeft als antwoord ja of nee. Vaak begint een gesloten vraag met de persoonsvorm: "Kom je ook morgen?". Door sommigen wordt een vraag waar maar één, kort antwoord op mogelijk is, ook als gesloten vraag beschouwd: "Hoe oud ben je?". Gesloten vragen kan je goed gebruiken om bijvoorbeeld feiten te controleren. Door het expliciete ja of nee als antwoord, weet je dat beide partijen hetzelfde bedoelen.


Open vragen voorbeelden 

Wie is die mevrouw?

Wat doe je morgenavond?

Waar heb je die jas gekocht?

Waarom ga je niet gezellig mee?

Waarmee kan ik jou blij maken?

Waarvoor gebruik je dat?

Welke boeken lees je graag?

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Hoe vaak eet je boerenkool?

Hoeveel broers en zussen heb je?Bron: mediator.nl