Nee zeggen


07-12-2012

Nee zeggen wordt vaak gezien als assertief. Tegelijkertijd wordt te vaak nee zeggen gezien als oncollegiaal en onbeschoft. Je zal toch met elkaar het werk moeten doen. Waar ligt de balans tussen assertiviteit, beleefd nee zeggen en altijd maar overal ja tegen zeggen? Op welke manier kan je nee zeggen en niet gezien worden als die collega die het werk op anderen afschuift?


Nee zeggen is moeilijk. Het is makkelijker om ja te zeggen. Zo kan ga je de confrontatie uit de weg en is er een oplossing voor de korte termijn. Zo heb je de mogelijkheid om moed te verzamelen voor de volgende keer. Wat gebeurt er de volgende keer? Is nee zeggen dan makkelijker? Nee, het is juist moeilijker geworden.


De reden dat nee zeggen moeilijk is, kan zijn dat je de ander niet wilt teleurstellen. "Hij zou dat ook voor mij doen, ik kan nu geen nee zeggen". Of je bent bang voor de reactie. "Als ik nu nee zeg, wordt ze boos". Is deze angst wel gegrond? Reageert de ander boos of teleurgesteld als je nee zegt? Als je altijd ja zegt, kom je hier nooit achter. Het goede nieuws dat je kunt leren nee zeggen, of beter leren nee durven zeggen.


Nee leren zeggen begint met voor jezelf bedenken waarom je nee wilt zeggen. Als voorbeeld een verzoek van jouw leidinggevende om een project te trekken. Wil je dit niet doen omdat je geen tijd hebt om er nog meer werk bij te doen?  Wil je het werk wel doen, maar kan je vanavond niet naar de eerste vergadering? Of ben je het zat dat jouw baas altijd naar jouw toekomt omdat je makkelijker ja zegt dan jouw collega's?


Ja en nee staat nooit op zichzelf. Door ja te zeggen tegen het één, zal je nee moeten zeggen tegen iets anders. Vaak eindigt het nee bij dingen voor jezelf of bij je gezin. Op de korte termijn kom je hier mee weg, op lange termijn niet. Door ja te zeggen tegen de dingen die je belangrijk vindt, kan je nee zeggen tegen iets anders.


Nee zeggen tegen een nieuw project op jouw werk, dat je er niet bij kunt hebben omdat je al zoveel werk hebt, kan je als volgt formuleren: "Ik wil heel graag mijn huidige werk goed doen. Als ik nu nog meer werk erbij neem, komt de kwaliteit van mijn huidige werk in gevaar. Daarom kan ik dit nieuwe project niet aannemen." De leidinggevende heeft dan informatie over jouw motivatie. In plaats van invullen als onwil, heeft hij de mogelijkheid om jouw op andere vlakken te ontzien, als hij het belangrijk vindt dat jij dit project doet.


Waar wilt u Ja tegen zeggen?Bron: mediator.nl