Kinderen beter in hun vel bij co-ouderschap


31-10-2012

Co-ouderschap, waarbij de kinderen afwisselend bij hun moeder en vader wonen, zorgt er voor dat kinderen beter in hun vel zitten en ook op school hogere cijfers halen. Dit ten opzichte van kinderen die na de scheiding bij één van de ouders, of in een stiefgezin wonen.


Onderzoek onder 5300 kinderen van de Universiteit Utrecht toonde dit aan. De resultaten worden beschreven in het boek'Kinderen uit nieuwe gezinnen'.


Één op de vijf leerlingen op de basisschool heeft gescheiden ouders, aldus Ed Spruijt, mede-auteur onderzoeker naar echtscheidingen. Het aantal ouders dat scheidt neemt zelfs nog toe.

Hoewel co-ouderschap logistiek wat voeten in de aarde heeft, zijn de positieve gevolgen merkbaar. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal ouders dat kiest voor co-ouderschap na de scheiding van vijf naar twintig procent. De invulling van het co-ouderschap varieert: bijvoorbeeld een week bij de één, een week bij de ander; of een deel van de week bij de één, andere deel van de week bij de ander. Van de basisschoolleerlingen met gescheiden ouders, is een kwart regelmatig bij beide ouders, middels co-ouderschap.

Ouders die kiezen voor co-ouderschap, maken minder ruzie dan gescheiden ouders die dat niet doen. Een harmonieuze omgang tussen gescheiden ouders, vermindert de gevolgen van de scheiding voor de kinderen. 

Een mediator helpt partijen hun conflict zelf op te lossen. Tijdens de mediation is er veel aandacht voor de relatie. Een verbeterde relatie helpt ouders om ook na de scheiding harmonieus met elkaar om te gaan. De mediator begeleidt het proces naar de wens van partijen. Dit betekent dat er niet onnodig wordt geprobeerd het huwelijk te redden. Wel wordt er gezocht naar een manier om zonder conflict met elkaar om te blijven gaan. Je blijft niet voor altijd samen partners, je blijft wel altijd samen ouder.
Bron: trouw.nl