Een slimme meid is op haar scheiding voorbereid


09-08-2013

Maart 2012 was ik op het congres “Scheiden en de kinderen. Weten wat helpt!”. Eén van de sprekers, Paul Vlaardingerbroek (hoogleraar Familierecht aan de Universiteit van Tilburg en kinderrechter), deed die dag een hele rake uitspraak: “een slimme meid is op haar scheiding voorbereid”. Ik vond die uitspraak zo treffend dat ik hem in de pauze heb getwitterd. Afgelopen week was ik op een netwerkbijeenkomst en ik raakte in gesprek met één van mijn volgers op Twitter. Zij begon over bovengenoemde tweet naar aanleiding van de scheiding van een vriendin.


Mikel de KnegtDie vriendin was na 20 jaar samenwonen door haar vriend aan de kant gezet. Ze hebben 2  kinderen van 12 en 14 jaar. Het stel had nooit een samenlevingscontract afgesloten. Als je op je 20-ste gaat samenwonen is een samenlevingscontract meestal niet het eerste waar je aan denkt. Op het moment dat je samen een huis koopt, is dat voor veel stellen wel het moment voor een samenlevingscontract. Voor anderen is juist het moment dat er kinderen komen aanleiding om het een en ander te formaliseren. Maar er zijn ook (te) veel stellen die ook dan verder niets regelen. Zoals de eerder genoemde vriendin.


Het huis waar het stel in woonde stond op zijn naam. Evenals een ander huis verderop in de straat en een vakantiehuis in het buitenland. Daarnaast had hij 2 auto’s en een motor op zijn naam staan. Met andere woorden alle bezittingen die een bepaalde waarde hadden waren van hem en zij had verder geen bezittingen. Hij was een succesvolle ondernemer met verschillende bedrijven die ook een behoorlijke waarde hadden. Uiteraard stonden ook al die bedrijven op zijn naam. Zij was 15 uur in de week gaan werken toen de kinderen wat groter waren. De zorg voor de kinderen had al die jaren grotendeels bij haar gelegen, waardoor de vader zich helemaal kon richten op het opbouwen van zijn bedrijven. Hij was niet van plan om partneralimentatie te gaan betalen, want dat hoefde volgens de wet niet. En ze was gezond, dus ze kon gewoon meer gaan werken dan die 15 uur in de week. Kinderalimentatie vond hij ook niet nodig, want ze wilden co-ouderschap waarbij de kinderen de ene week bij de moeder waren en de andere week bij de vader. Hij was nog wel zo genereus dat zij het andere huis in de straat kon huren voor EUR 800,- in de maand, zodat de kinderen makkelijk even konden overwippen wanneer zij dat wilden. Ik heb het niet gevraagd, maar ik heb zo’n vermoeden dat het delen van de pensioenen wat hem betreft ook niet aan de orde was.


Hij vond het onzin om een derde in te huren om hen te helpen afspraken te maken over hun scheiding, want dat konden ze zelf ook wel. Hoe moeilijk kon dat nou zijn. In ieder geval tot vorige week was zij het daar wel mee eens. Nu denkt u misschien zo dom en naïef kan je toch niet zijn. De praktijk wijst echter keer op keer weer uit dat het regelmatig gebeurt, ook bij vrouwen met een academische opleiding. Er zijn trouwens ook zat vrouwen die hun ex helemaal uitkleden bij een scheiding. Daarover wellicht een volgende keer meer.

Wat had deze mevrouw moeten doen om deze oneerlijke verdeling (hij alles, zij niks) te voorkomen. Om te beginnen had dit stel een samenlevingscontract kunnen afsluiten met daarin afspraken over hoe ze uit elkaar wilden gaan mocht dat onverhoopt gebeuren. Niet erg romantisch misschien, maar wel verstandig. Verder hadden zij bijv. een periodiek verrekenbeding daarin kunnen opnemen (en vervolgens ook uitvoeren!), zodat zij ook een vermogen kon opbouwen als “beloning” voor het grotendeels alleen verzorgen en opvoeden van de kinderen. Een notaris is bij uitstek de professional waar dit soort zaken kunnen worden geregeld. Inmiddels heeft deze mevrouw van alle kanten adviezen aangereikt gekregen. Hopelijk krijgt ze haar toekomstige ex-partner zover om toch met een gespecialiseerde familie mediator aan tafel te gaan zitten. Want ook voor hem als vader is het in zijn belang dat deze scheiding op een rechtvaardige manier wordt afgehandeld, zodat zij hun rol als ouders kunnen uitoefenen zonder allerlei complicaties die uit een dergelijke oneerlijke verdeling voortvloeien. Slimme ouders zijn op hun scheiding voorbereid!Bron: mediator.nl