Containerbegrip


09-01-2013

Ding, dinges, verbetering, voldoende, zorgvuldig. Begrippen waar iedereen een idee bij heeft, maar waar voor iedereen de invulling verschillend is. Een containerbegrip. Hebben jullie het wel over hetzelfde? Of praten we al een tijd langs elkaar heen? Wat bedoel je nu eigenlijk?


Volgens van Dale is een containerbegrip “een begrip zonder scherp afgebakende betekenis waaraan de taalgebruiker zelf nader invulling kan geven en dat op veel verschillende toestanden, gebeurtenissen of zaken wordt toegepast.” Als voorbeeld wordt geregeld een "ding" aangehaald.


Een containerbegrip kan voor veel verwarring leiden. Hoewel er geen scherp afgebakende betekenis is, heeft de gebruiker er wel een helder beeld bij wat hij ermee bedoelt. De kans is echter groot dat de persoon die het containerbegrip hoort, er een hele andere betekenis aan geeft. Dat leidt onvermijdelijk tot spraakverwarring en eenvoudig tot een conflict.


In veel situaties leidt het gebruik van een containerbegrip juist tot een vlottere communicatie. Bijvoorbeeld als de exacte definitie niet relevant is, als je niet op een bepaalde term kunt komen, of als nauwkeuriger taalgebruik een flinke lap tekst is. 


Een oplossing? Eenvoudig: vraag er naar. "Wat bedoel je met ding?" (open vraag), "Bedoel je met "die vriend" Milan?" (gesloten vraag). Door eenvoudig verduidelijking te vragen, zorg je er voor dat jullie beiden hetzelfde bedoelen als jullie een containerbegrip gebruiken.Bron: mediator.nl