Belangen van een adviseur


12-12-2012

Hoewel de belangen van de cliënt altijd voorop dienen te staan, heeft ook een adviseur belangen. Door te onderzoeken welke dit zijn kunt u beter een keuze maken. Soms zijn deze belangen strijdig met de uwe, bijvoorbeeld de hoogte van de factuur. Vaak zijn er ook gedeelde belangen, die de dienstverlening die u ontvangt voor uw euro sterk verbeteren.


Een adviseur zal u vertellen dat hij het belang van u, de cliënt, behartigt. Daar is hij immers adviseur voor. Een advocaat die het optimale resultaat bereikt voor u, een marketingdeskundige die gouden bergen beloofd of een adviseur in een computerwinkel die u helpt de beste computer voor uw situatie te vinden.


Gelukkig zijn er veel oprechte adviseurs. Het is echter belangrijk om te realiseren dat ook de adviseur belangen heeft. Een advocaat leeft van procederen of adviseren, een marketingdeskundige heeft verkopen als vak en in de computerwinkel is de duurste computer vaak de beste. 


Betekent dit nu altijd dat dit een slecht iets is? Nee, gelukkig niet. De belangen van een adviseur kan je ook in jouw voordeel laten werken. Een verkoper heeft wellicht een target die hij voor het einde van de maand moet halen en is bereid om in prijs te zakken. De marketing deskundige is misschien bezig een portfolio in een nieuw segment op te bouwen en wil jouw case graag opnemen. Een advocaat is misschien bezig met een vergelijkbare zaak, waardoor veel synergie te behalen is.


Bij dienstverlening is het mogelijk om een stukje van het risico bij de adviseur te leggen. Door dit op een verstandige manier te doen, dwing je de adviseur uit de verkoop-modus te stappen en in de advies-modus. Je definieert succes op zo een wijze dat de adviseur realistischer wordt in wat hij beloofd. Geen advocaat gaat onnodig procederen als hij niet betaald wordt als hij de zaak verliest.


Mochten deze manieren niet mogelijk zijn, is het altijd verstandig om eens met een andere adviseur te praten, een second opinion te vragen. Zeker als de aanbieder weet dat je ook met andere praat, zal hij een realistischer aanbod doen. Zo vergaar je eenvoudig wat aanvullende informatie die je helpt om een keuze te maken.


Ook een mediator heeft een belang op het moment dat hij zijn diensten aanbiedt. Hij leeft van zijn diensten. Kijk daarom goed aan welke eisen een mediator voldoet. Is hij NMI register mediator? Is hij gecertificeerd bij het International ADR Register? Deze kwaliteitsbewakende instanties hebben richtlijnen opgenomen om het belang van de mediator bij de uitkomst van een geschil te minimaliseren. 


Wilt u weten wat een mediator voor u kan betekenen? Benader er eenvoudig meerdere om een goede keuze te maken.Bron: mediator.nl