6 social media tips na scheiden


27-09-2013

Hoe leuk is het om te lezen dat je vader je moeder voor “die slet” of “die heks” uitmaakt? Of hoe leuk is het om te lezen dat je moeder je vader “die vieze pedo” noemt? Het is al erg dat ouders hun ex-partner op die manier omschrijven waar hun kinderen bij zijn, maar het is minstens net zo erg als ex-partners elkaar zo omschrijven op Facebook of Twitter (wordt Hyves nog door iemand gebruikt?). In een eerdere blog heb ik al geschreven dat gescheiden ouders minimaal neutraal over elkaar moeten praten om loyaliteitsproblemen bij hun kinderen te voorkomen. Een kind van 4 zal niet zo snel meekrijgen wat er allemaal op social media wordt gezet. Maar kinderen vanaf een jaartje of 12 zijn zelf ook actief op Facebook of Twitter. Hoe leuk is het dan als je ouders zo over elkaar praten?


Mikel de Knegt
Niet alleen richting je kinderen is het slecht om zo over elkaar te schrijven. Het afgelopen jaar hebben rechters in Nederland verschillende malen een vader of moeder in het ongelijk gesteld vanwege uitlatingen op social media. Zo kreeg een vader geen gezag over zijn kind omdat hij op Facebook negatieve berichten over zijn ex had gezet. De rechter oordeelde dat gezamenlijk gezag de spanning tussen de ouders zou doen oplopen waar het kind niet bij gebaat  zou zijn. Een vrouw werd zelfs tot een schadevergoeding en werkstraf veroordeeld omdat ze op Hyves had geschreven: “ik moet m’n kind aan een pedo meegeven”. En daarmee bedoelde ze haar ex, de vader van haar kind.

Social media zijn niet meer uit ons leven weg te denken en hebben vele leuke kanten. Na een echtscheiding kan het echter verstandig zijn om de manier waarop je social media gebruikt te heroverwegen. Daarom hierna de volgende tips:

  • Stop met het volgen van je ex op Twitter of ontvriend hem of haar op Facebook. Op deze manier wordt je minder snel geconfronteerd met berichten die je liever niet leest of die je van streek maken. Je bent gescheiden en ieder gaat nu zijn eigen leven leiden.
  • Om dezelfde reden als hiervoor ga je je ex ook niet opzoeken op social media.
  • Denk goed na bij alles wat je twittert of op Facebook zet. Het beste is om gewoon niets over je ex te twitteren of facebooken. Wil je iets positiefs zeggen? Doe het dan wel zo dat het niet als sarcastisch kan worden opgevat.
  • Misschien hebben jullie nog steeds gezamenlijke vrienden en kan je op die manier toch met je ex geconfronteerd worden. Overweeg dan om ook die vrienden te “ontvrienden” of niet meer te volgen, al is het maar tijdelijk.
  • Niet alleen ex-en kunnen vervelende dingen over elkaar schrijven, maar ook vrienden of familieleden kunnen de boel behoorlijk ophitsen. Vraag hen dan om dat niet te doen en leg uit dat het jou niet helpt.
  • Linkedin heb ik in dit verhaal nog niet genoemd. Voor zover ik weet zijn daar nog geen negatieve dingen uitgekomen waar je kinderen last van hebben of waar een rechter een beslissing op heeft gebaseerd. Als je toch per se elke dag het profiel van je ex op Linkedin wil bekijken,  zorg er dan wel in ieder geval voor dat je instellingen zo staan dat hij of zij niet kan zien wie zijn of haar profiel heeft bekeken (voor de zekerheid: ga naar Instellingen en vervolgens naar Privacycontroles).Bron: mediator.nl