10 tips om te besparen op de kosten van mediation


22-05-2013

Mediation kost geld. Typisch Nederlandse vragen: Wat kost het en hoe kan het goedkoper? Letten mediators in deze tijden van crisis ook op de kleintjes? Of beter gezegd: zijn ze voldoende flexibel om iets aan hun tarieven te doen? Hier volgen tien besparingstips.


  1. Focus niet op het tarief (daar zal de mediator niets aan veranderen), maar op de door de mediator te besteden tijd. De mediator factureert het aantal uren maal tarief. ‘Tijd is geld’ is dus het adagium. Tijdwinst ontstaat door volop mee te werken en de vaart erin te houden.  
  2. Maak tevoren een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Bij veel mediators is dat gratis. Vraag naar de werkwijze. Ga na of het klikt en of er inderdaad snelheid is te maken.
  3. Vraag een offerte met opgave van geschatte uren, tarief en eventueel bijkomende kosten. Verslaglegging door de mediator kost ook geld. Daarop kan wellicht worden bespaard. 
  4. Maak een afspraak waarbij u een limiet stelt. Bijvoorbeeld: maximaal vier sessies; na elke sessie wordt besproken of naar verwachting de limiet wordt gehaald. Zo houdt u de kosten in de hand en  komt u niet voor verrassingen te staan. 
  5. Vraag u tevoren af wat het resultaat u waard is. Die waarde is meestal niet alleen in geld uit te drukken. Behoud van de relatie, waterdichte afspraken of een goede omgangsregeling met de kinderen kunnen goud waard zijn.
  6. Bent u een goede onderhandelaar? Dan kunnen wellicht onverwachte ‘extra’s’ worden binnengehaald. Richt u niet op het eigen gelijk, maar probeer er samen beter van te worden. 
  7. Mediation geeft rust. U staat er niet meer alleen voor, maar er is een deskundige die de touwtjes in handen neemt en de angel uit het conflict haalt. Negatieve energie kan worden omgezet in kostbare positieve energie.
  8. Vaak betalen partijen ieder de helft van de kosten. Soms neemt één partij alle kosten op zich. Bij een arbeidsconflict betaalt de werkgever vaak de kosten. Vraag u af of het in uw geval redelijk is dat de meest kapitaalkrachtige partij de rekening betaalt. Bijvoorbeeld in een geschil met de gemeente, met een woningbouwvereniging, een energiebedrijf of een conflict tussen franchisegever en franchisenemer.
  9. Gesubsidieerde mediation kan ook een mogelijkheid zijn. In dat geval betaalt de overheid de kosten wanneer u een mediator nodig heeft. Dat hangt af van uw beider inkomen en het gezamenlijke vermogen. De mediator vraagt dit aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Partijen betalen wel een eigen bijdrage. 
  10. Informeer bij uw rechtsbijstandverzekering of deze mediation vergoedt.


Bron: mediator.nl